Steinalderlyd fra 5000 år gammel brummer

På Tuv ved Saltstraumen fant arkeologene Martinius Hauglid og Hein B. Bjerck en merkelig gjenstand under utgraving av en steinalderboplass. Den var glattslipt, vakkert utformet og uskadd. Det de fant har vist seg å være en brummer, den eneste og eldste kjente brummer av stein funnet i Norden. En brummer er et lydinstrument i bruk under sjamanistiske ritualer og seremonier i mange deler av verden.

 
Sjaman-sannhet på det tiende steget

av Mads Larsen


Gjennom livet klyver vi opp pyramidens ni steg på jakt etter oss selv og sannheten. Så i bunnen finner vi det absolutte, men da kun som en erfaring - ikke noe som kan måles eller lages dogmer av.

 
Ekstase og orakel

av Ailo Gaup

I gamle dager ble de samiske sjamantrommene brukt på to måter. Gjennom rytmisk tromming ble sjamanen tatt med inn i ekstasen. Den andre måten var å bruke trommen som et spådomsinstrument. 
Når man lytter til rytmisk tromming, påvirkes hjernen gjennom den lyden man hører.
 
Hemmelig språk, dyrespråk

Av Mircea Eliade. Takk til Ulva for dette bidraget!

I løpet av initiasjonen må sjamanen lære det hemmelige språket som han skal benytte under seansene til å kommunisere med åndene og dyre-åndene.

Dette hemmelige språket lærer han enten av en læremester eller han lærer seg det selv, det vil si direkte fra «åndene». Begge disse metodene eksisterer side om side f.eks. hos eskimoene. Det er oppdaget et spesifikt hemmelig språk hos samene, hos ostjakene, tsjuktsjerne, jakutene og tunguserne.

 
Sjamansonen: En storslagen hyllning

Sjamansonen anmeldt av Jørgen I Eriksson

Sjamansonen  kan betraktas som en lång och storslagen hyllning till shamantrumman  och trumresandet, uppdelad i korta kapitel. Den här boken är som en god vän  som man kan konsultera ofta och eftersom den är så laddad med innehåll ska man inte ta den i alltför stora tuggor.

 
En reise inn i Sjamansonen
Sjamansonen

NY BOK: ”Sjamansonen” er en bok om sjamanisme som en verdensarv, med samiske tradisjoner som utgangspunkt. Det er den første boken om samiske tradisjoner i et samtidsperspektiv, som en aktuell praksis. Her møtes lokalhistorie og åndelig kultur.


 
<< Start < Prev 51 52 53 Next > End >>

Page 51 of 53


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2008. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling