Sjaman-sannhet på det tiende steget PDF Skriv ut E-post

av Mads Larsen


Gjennom livet klyver vi opp pyramidens ni steg på jakt etter oss selv og sannheten. Så i bunnen finner vi det absolutte, men da kun som en erfaring - ikke noe som kan måles eller lages dogmer av.

I Palenque i Mexico stiger Pakals tempel fram fra tjukk jungel. Dit strømmer pilegrimer fra hele verden for å finne seg selv og noe enda større blant mayaenes helligste ruiner. På toppen fant arkeologene til slutt sjakten ned til gravkammeret. Men for å nå inngangen må du trappene opp pyramidens ni nivåer.
   I Palenque i Mexico stiger Pakals tempel fram fra tjukk jungel. Dit strømmer pilegrimer fra hele verden for å finne seg selv og noe enda større blant mayaenes helligste ruiner. På toppen fant arkeologene til slutt sjakten ned til gravkammeret. Men for å nå inngangen må du trappene opp pyramidens ni nivåer.
    Steg 1 og 2 er den dualistiske verden. Du har begynt din søken etter Sannheten og tror den finnes. Svar er gale eller rette, og det er autoritetene som forvalter dette. Disse dømmer du hardt dersom de ikke deler svarene med deg.
    På steg 3 oppdager du at ekspertene er uenige, og troen på det absolutte glipper. I stedet for å avkreve autoritetene svarene, ber du om å lære rett prosess for selv å finne Sannheten.
    Du er nå nesten halvveis opp til tempelet på toppen av pyramiden. Trappa er smalnet inn og du har nådd dit jungelen begynner bak. På steg 4 går det opp for deg at dersom ekspertene ikke er enige, så fins det kanskje ikke noen Sannhet med stor S. Enhver sannhet er så god som noen annen. Kanskje lærer du å gi autoritetene de svarene de spør etter. Noen har et så sterkt sannhetsbehov at de klamrer seg videre. Kanskje ved å gi opp barnetroen for en like dogmatisk politisk overbevisning. Uansett varer ikke dette - troen forsvinner før du når steg 5.
    Mange syns utsikten over mayabyen er vakker nok her oppe. Men du lar deg ikke stanse av melkesyra i den bratte trappa. En sann revolusjon skjer i sinnet ditt. Det fins ingen absolutte sannheter! Alle kunnskap er relativ til konteksten. Noen sannheter er bedre enn andre, men ikke i forhold til Sannheten - de stemmer bare bedre med sammenhengen de eksisterer i. Du forstår at folk fra andre kulturer har like stor rett som oss i å forstå verden fra sitt ståsted.
    På steg 6 forstår du at du kan gjøre en personlig forplikelse. Til utdannelsen og en jobb - selv om det ikke er det eneste rette for deg. Til en partner selv om han eller hun ikke er din manglende halvpart. Eller til en åndelig retning uten at den er eneste vei til saligheten. Slik kan du også støtte de som gjør andre valg enn deg.
    På steg 7 ser du ut over Yucatan-halvøya som ligger foran deg der du står akkurat hvor fjellene skrår brått opp mot Chiapas. Trærne ligger under deg. Du gjør forpliktelsene som stemmen inni deg forteller at er riktige.
    Nivå 8 - du står på toppen av de mørke steinene og kjenner etter hvordan livet ditt fungerer for deg. Kanskje revurderer du noen forpliktelser og prøver ut nye valg.
    Steg 9. Øverst på pyramiden i tempelet for ditt eget kongerike. Du har funnet ut hvem du er og binder deg til valgene som uttrykker hvem du er. Gjennom disse forpliktelsene uttrykker du deg selv i verden. Sola er på vei ned over dronningens tempel på din venstre hånd.
    Inn døra i midten og til høyre har noen åpnet en sjakt med bratte, glatte trapper nedover. Heldigvis er lysene tent for deg. Hvis du velger det, kan du ta det tiende steget. Du returnerer nå til jakten på det absolutte. Men denne gangen i en åndelig kontekst.
    Veien ned kan du lære av vismenn og guruer fra forskjellige tradisjoner, men sinnet legger du igjen i tempelet. Å forstå kunnskapens relativitet er den største oppgaven for det rasjonelle intellektet. For å komme videre må du gi slipp på dine tanker og følelser. Du må observere uten å holde fast. Dette er sjamanvisdommens symbolverden der du gir slipp på behovet for at universet skal være på den ene eller den andre måten. Du er klar for å erfare den absolutte sannheten - en sannhet som kun erfares, og som ikke kan måles eller lages dogmer av.
    For der nede hvisker Pakals ånd til deg. Om den fjærkledte slangen som kom til menneskene og ga oss ånd for 5000 år siden. Om tilbakekomsten og om tallet 13. Eller var det bare vinden som blåste?


Takk til forfatterne Carol S. Pearson og William Perry for lån av sannhetsmodell

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling