Ny tid, ny sjamanvei PDF Skriv ut E-post

Sjamanisme i dag fra mitt ståsted: Å mestre ytre og indre utfordringene, å ta velgene, holde fokuset og karre seg videre. Forutsetningene for healinger å kunne ta imot og romme smerte, ubalanse og bekymringer med en romslig sinn.

Så kan naturens kraft gjøre sitt.

Betyr det at de gamle sjamantradisjonene er gått ut på dato?

Nei, men er du først og fremst interessert i antikviteter?

 

 

Kommentarer (22)Add Comment
0
...
skrevet av Samle, December 06, 2012
Jeg er først å fremst interessert i antikviteter,men tett etter kommer suvenirer kjøpt på slike veikroer i bygde norge.Troll,vikingskip,postkort med fine natur bilder.o.l.
smilies/wink.gif
0
perler
skrevet av på en snor, December 06, 2012
Det nytter vel ikke å tro på julenissen heller, det er vel bare å skyve ting foran seg,
håpet, på den presangen som gir evig lykke.
Så her er kanskje bare å brette opp ermene, se verden rett i øynene og sine egne smertesår med. Men hvor vanskelig eller lett er det å være ærlig med seg selv? Se hva som trengs for å begynne å komme ut av smerte og lidelse?
Og metodene og hjelpemidlene, når blir de antikviteter, når stivner de, når blir de ubrukelige? Må en tradisjon være holdt levende av mestre, for at en skal kunne få hjelp? Og et romslig sinn, hvordan får man det, spør jeg, som strever med å gi slipp, selv på den minste ting. Har nettopp kommet ut av en videotitting, som jeg greide å sovne under, men våknet med et sjokk, da dødsøyeblikket ble nevnt. Må nok se dette en gang til. Legger den ut, kanskje andre vil ha interesse, selv om dette er svært eldgamle metoder da, kan det kanskje være noe å hente.

http://lotusgardens.org/teachingsonline/jkr-EnlightenedAction-2-2007-08-25.cfm
0
...
skrevet av Valmar, December 06, 2012
Kvifor fekk du sjokk då dødsøyeblikket vart nevnt?

Ellers må eg innrømme at antikvitetar tiltrekker meg enormt, og eg har store problem med å gå forbi secondhandbutikkar fordi eg heile tida finn noko med sjel i, og det varmer faktisk, i eit for meg relativt sjellaust og kaldt samfunn.I allfall ytre sett.
Andre antikvitetar skremmer vatnet av meg, fordi det tross deira skjønnhet, autentitet og tiltrekningskraft, er fastlåst stagnasjon, smerte og sorg i dei.
Og slik går no dagane.
Helsing antikvarisk psykopomp
0
perler
skrevet av på en snor, December 06, 2012
dødsøyeblikket - se det som det er - det er jeg ikke helt sikker på om jeg vil overleve
eller dø i fred og harmoni - det er vel derfor jeg i det hele tatt greier å overleve smerte og sjokk med å ville forandre meg - til et litt mer levedyktig menneske - en litt mindre bør å bære på - selv om alt er en forgjengelig illusjon - tynger og drar det meg inn i det håpløse av og til - men endringer skjer - selv om jeg ikke er helt synkron ennå smilies/smiley.gif så må jeg si livet er en spennende reise - selv med stopp i suvernibutikker eller godtebutikker av ymse slag - om det sistnevnte er et hinder på veien vet jeg alltid ikke - men godt smaker det - nistemat på ferden - til lykke med nye funn psykopomp!
0
Forvirret
skrevet av Lil-jee, December 07, 2012
Jeg er litt forvirret her... har ikke dette alltid vært sjamanens vei?
Hva er er det antikvariske som er på vei ut??
0
perler
skrevet av på en snor, December 07, 2012
og hva er så denne naturens kraft
er det bare å holde seg i ro
så går ting og tang av seg selv
når først valget eller valgene er tatt
eller må man virkelig karre seg
bruke krefter både her og der
hørte nettopp den godeste Alan si;
naturens kraft er som å heise seil
og la vinden føre deg
kanskje vi sees på vei over til den andre siden
0
Smykkeskrinet
skrevet av Diamant, December 07, 2012
Naturens kraft ER
hele tiden
ikke bare av å til
ingen begynnelse
og ingen slutt
slik som filmene
på det store
sølv-lerretet.0
som
skrevet av perler på en snor, December 08, 2012

Stand before it and there is
no beginning.
Follow it and there is no end.
"Stay with the ancient Tao,
Move with the present.

Knowing the ancient beginning
is the essence of Tao".

~Lao Tsu
0
...
skrevet av Ramlav, December 08, 2012
Lao Tzu - “The world is full of half-enlightened masters. Overly clever, too 'sensitive' to live in the real world, they surround themselves with selfish pleasures and bestow their grandiose teachings upon the unwary. Prematurely publicizing themselves, intent upon”


Hm...kanskje det antikvariske er selfish pleasures??
Kanskje ein lyt drite i avkastningen,glossy books og ettermælet, men jobbe i nuet?
Med seg sjølv...og andre?
Kan aldri verte sjaman, til det har eg for mange lyter. Men teknikkane kan brukast i det daglege liv, til glede åt andre, likevel.
Tek vekk merkelappen, kaller det noko ant, og vips, så vert ein ei kvardagleg, kjedeleg potet.
Det er allereie mange poteter i landet.
0
visk
skrevet av Usel, December 08, 2012
When i say that the world is full of half-enlightened masters,i am speaking of myself.When you speak,pay attention to what you say,and you will discover that everything you say about the world and other people,is all about your self.
Lao Tsu~
0
refleks
skrevet av Usel, December 08, 2012
Dont listen to the masters when they speak,for they know not much.
Instead,listen to yourself when you speak,and you will know much.
0
...
skrevet av Ramlav, December 09, 2012
Et romsleg sinn er kanskje det beste?
Å ikkje lytte i det heile tatt, er ikkje det litt arrogant?
0
luse
skrevet av Usel, December 09, 2012
Litt arroganse her og litt arroganse der,det er som kransekake hver dag til desert.
Ikke alle liker det,men man skal være åpen for at det finnes mennesker som elsker alt som har med selskap og høytid å gjøre.De har også en plass i vårt hverdags samfunn,og da snakker jeg om nettop å ha et romslig sinn.
Som den gamle boka lærer osssmilies/cheesy.gifen som gjer rom for andre skal sjølv rommast.


smilies/smiley.gif
0
mora mi
skrevet av Tzulu, December 09, 2012
Lao Tzu - mora mi hadde visstnok et forhold til han en gang
0
Egoistiske gleder
skrevet av Lil-jee, December 10, 2012
Alle handlinger er i bunn og grunn egoistiske gleder eller handlinger gjort ved å ofre seg - tror jeg. Til og med å ofre seg bunner i noe egoistisk, hvis jeg leter langt inni meg selv smilies/wink.gif
De store "mestrene" vi også oppnå noe ved sine handlinger - (f.eks opplysning for seg selv). Det er også en egoistisk handling vil jeg tro?
0
Men hvor kommer tradisjonene fra?
skrevet av kristin, December 10, 2012
Det kan bli en del utfordringer å følge gamle tradisjoner samtidig som man lever i nåtida. Tradisjonene oppsto der de oppsto og hang på den måten sammen med livet ellers. Det er en utfordring å idag ta opp igjen tråden på noe vi mistet for mange år siden. Men så oppsto tradisjoner også over tid ved at mennesker lyttet. Så de gamle tradisjoner var vel heller ikke noe stillestående. Å koble seg på kraften og leve i ett med må vel innebære å følge på noe som er i bevegelse og endring.
Og idag som det sies at ting går så fort, så tror jeg at man ved å koble seg på, på en måte kan gå fortere samtidig som man tar det roligere.
0
nytenking..?
skrevet av Snorre M. Sætre, March 16, 2013
Velger å tro at nytenking, med utgangspunkt i de gamle tradisjonene, er en fin ting.smilies/smiley.gif

Har hørt at mange har blitt så fasinert når de lærer hva som er mulig å gjøre, at de på en måte stopper opp der / henger seg opp i manipulering, og ikke går videre oppover "trappen". Faktisk at det da heller går nedover.
0
Varför shamandomen förföljs
skrevet av Nina I Michael, August 04, 2013
Varför förföjdes shamanerna?

Fil. dr h. c. Pekka Aikio (emerituspresident vid finska Sametinget) gjorde uppmärksam på att orsaken till att shamandomen har behandlats så illa är att människorna var rädda för shamanens kraft. Dessutom säger dr Marko Bischof i sin artikel ”Vår själ kan flyga” att en människa som vanligen rör sig på ytliga medvetande kan få panisk ångest för att förlora sitt ego då hon beger sig in på dimensioner utöver de som hon är van vid. Redan tanken på denna process kan leda till motsvarande reaktioner.

Därför drar jag slutsatsen att även kyrkans män fick en enorm ångest och rädsla då de konfronterades med shamandomen, jojken och samantrumman. Detta ledde till att dessa måste utrotas och förstöras för gott. Man lyckades inte helt förstöra shamandomen eftersom den lever kvar men det som man inte beaktade var att samernas identitet skadades. Då kyrkans män dödade shamaner gick samerna ”under jorden” i Finland och där är de ännu! De talar inte med andra om det temat utan tiger, tiger, tiger! Den indianska psykologen Eduardo Duran talar om att kolonisationsprocessen har förorsakat själssår som borde helas. Därför är titeln på hans andra bok Healing Soul Wounds (Hela Själssår).

Den som vill ha den boken som bilaga till E-Mail skriv till mig!

Hilsen,
Nina Michael
München
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
0
Dem integrerade människan
skrevet av Nina I Michael, August 04, 2013
Hei,

Det här är ett artikelförslag för Vasabladet (näst största svenskspråkiga dagstidningen i västra Finland)

Den integrerade människan

"Om man gräver djupt nog i vilken människa som helst finner man gudomlighet"
- Augustinus

Enligt min mening och erfarenhet lever människorna i den västliga världen begränsat och uttnyttjar inte alla sina inneboende möjligheter. Människan i väst lider därför av själsliga smärtor förorsakade av dualismen. I väst indelas människan i kropp och själ men egentligen handlar det om två sidor av samma sak. Dessa själsliga smärtor försöker hon dämpa genom stimulans utifrån, genom materialistiskt livsinnehåll, t ex genom ständigt ökande konsumtion, konsumtion och återigen konsumtion. Därigenom blir hon främmande för sig själv, sin inre kärna, och sitt egentliga jag.

Att tala om ”den integrerade människan” går ut på att beakta även s.k. högre medvetandetillstånd som man kan uppnå genom att delta i t.ex. yoga, meditation eller en shamanistisk resa. Man har redan länge undersökt hjärnverksamheten hos människor i djup meditation och har fastställt förändringar som har haft en positiv inverkan på människans psykiska välbefinnande. Dylika forskningar med samma resultat görs nu på Turun yliopisto.

Att jag har försökt införa denna dimension till oss i Finland har stött på enormt motstånd! Det handlar om följande fenomen: Dr Marko Bischof säger i sin artikel ”Vår själ kan flyga” att en människa som vanligen rör sig i ett ytligt medvetande kan få panisk ångest att förlora sitt ego då hon beger sig in på dimensioner utöver de som hon är van vid. Redan tanken på denna process kan leda till motsvarande reaktioner. Därför är vi rädda för dessa medvetandetillstånd vilket leder till att vi betraktar högre medvetandetillstånd som något alltför konstigt för oss i väst. Man förlorar därigenom en väsentlig möjlighet till själslig utveckling genom att inte våga ta risken att beträda nya farvatten.

Den integrerade människan har aldrig långtråkigt. Hon är inte beroende av intryck och stimulans (t.ex. sällskap) utifrån. Hon måste inte ”döda tiden” eftersom det inte finns tid att döda. Varje sekund är en viktig del av vårt liv!

Bild: Yin & Yang (kinesisk symbol)
När det uppstår balans mellan Yin och Yang så känner vi harmoni i kropp, själ och i vår livstillvaro.

Människor i olika kulturer har samma själsliga grundstruktur. Problemet är att man för samma fenomen har olika benämningar: samer och indianer talar om andar och de kristna om änglar och demoner. I båda fallen handlar det alltså om andeväsen: Kulturen präglar den form ett sådant fenomen – t.ex. i drömmar – får såsom änglar, andar, Jesus eller Buddha. Man kan alltså inte säga ”Öst är Öst och Väst är Väst och aldrig mötas de två”.

Om man lyckas att sammanfoga de två personella och transpersonella (gränsöverskridande, övermedvetna) medvetandetillstånden till en enhet kan man tala om en integrerad människa som kan använda alla sina inneboende resurser för att uppnå sitt mål under ”sin resa här på jorden”. Hon är en glad, avspänd och kreativ person som använder hela sin inre kapacitet, som till exempel Dalai lama! - Se bifogat schema.*)

En sådan människa får dessutom ökad kreativitet, inspiration och energi enligt en helt ny forskning av dr Sandra Harner. En integrerad människa börjar inte heller föra krig mot andra utan lever i frid och fred med sig själv och andra. Dessutom är hon lycklig, vilket min läromästare dr Léo Matos anser vara livets mening!

Det spelar ingen roll vilken form av upplevelser på högre medvetande som man ägnar sig åt, shamansk resa, yoga eller meditation eftersom alla har samma effekt på vårt själsliv. Det som händer inom psyket då man överskrider gränsen mellan alldagligt medvetande och högre medvetandetillstånd är att dessa två dimensioner integreras så att vi får tillgång till alla potentiella och latenta resurser som vi alla har inom oss. Om vi lever endast i det alldagliga medvetandet förblir alltså mycket inom oss outvecklat. Därför talar jag om den integrerade människan som en möjlighet att leva ett rikare liv!

Nina Michael
Interkulturell kommunikation
Transpersonell psykologi och psykoterapi
München smilies/wink.gif
0
De sju medvetandetillstånden enligt Green/Green
skrevet av Nina I Michael, August 04, 2013
Hei,

Den transpersonella psykologin är en utmärkt möjlighet stt beskriva högre medvetandetillstånd, men inte den enda! Sådana tillstånd upplever shamanen i sina resor till "andra världar". Vi kan delta i en shamask resa och kan då uppnå dessa högre medvetandetillstånd: Man kan uppleva ett gigantiskt kosmiskt äventyr men också ha negativa upplevelser liknade en horrortrip. Dessa hör också därtill och man kan lära sig av dem. De ska därför beaktas lika väl som om man har positiva upplevelser och ska inte betraktas som ett misslyckande!

Det här schemat har jag tagit från källan som jag nämner nedtill:

De sju medvetandetillstånden

Transpersonella medvetandetillstånd
(Den osynliga världen)

7. Transpersonell/Juvel/Lotusblomman/Nirvana/Gudomlighet

För medvetandetillstånden 5-6 finns det inte begrepp på västliga språk
”De måste upplevas”

4. Transpersonell/Intuition

_______________________________________________________
________

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Personella medvetandetillstånd
(Den synliga världen)

3. Personell/Mental

2. Personell/Emotionell

1. Personell/Fysisk

1-3: De tre nedersta tillstånden (personella) omfattar det alldagliga livet: Fysiska, känslomässiga och själsliga (mentala) former.

4. De fyra högre (transpersonella) medvetandetillstånden är övermedvetna och börjar med intuition, att leva sig in i andra personer.

5-6 beskrivs som ”djup religiös och mystisk erfarenhet, ekstatisk och samtidigt demonisk kvalitet, man känner sig som en del av Gudomliga funktioner”. Dessa tillstånd upplevs också markant i samband med knark (LSD, marijuana, heroin, m.m.) eller meditation. Här upplevs andar och demoner. Man kan också råka ut för ”horrortrips” med djupa depressioner och smärtsamma samt mycket negativa och destruktiva själsliga tillstånd.

7 ”juvel”, är som Gudsupplevelsen, ett tillstånd präglat av ett stort vitt ljus, frid och ro. ”Lotusblomman” motsvarar ”hjärtat” hos oss i väst.


Källa: Alyce M. & Elmer E. Green: “On the meaning of transpersonal:
Some methaphysical perspectives”/The Journal of Transpersonal Psychology 1/1971

Översättning från engelskan: Nina Michael

Hilsen,

Nina Michael
Transpersonell psykologi och psykoterapi
Interkulturell kommunikation
München smilies/wink.gif
0
Hur blir man en sann människa/filosof?
skrevet av Nina I Michael, August 06, 2013
Hur blir man en sann människa/filosof?

Den här "snutten" skickade jag till Hufvudstadsbladets debatt redaktör när han inte publicerade min artikel "Shamandomens mysterier i nytt ljus" som finns på annat ställe på denna hemsida. - Kanske han vaknar upp, vem vet!

Ur Karl Heinrich Waggerls bok: ALLES WARE IST EINFACH /svenska: Allt som är sant är enkelt/
Utgiven av Lutz Besch. Otto Müller Verlag. Salzburg 1979. Bestellnummer 041780

Någon vis man har en gång sagt att den sanna människan alltid är ledsen till mods. Då dessa ord första gången nådde mig var jag ung och allt annat än tungsinnt. Men just detta faktum gav mig huvudbry eftersom jag - vid sidan om – hyste avsikten att bli en äkta sann människa. Alltså ägnade jag mig en tid åt att försaka nöjesvärldens utbud, jag tog avstånd till mina gladlynnta vänner och sade till och med adjö till min första kärlek – på försök! På detta sätt lyckades jag att tidvis vara sorgmodig, men ändå inte alltid. Egentligen hade jag endast långtråkigt och därför beslöt jag att vänta litet med det där att bli en verklig människa. Inte en lång tid därefter kom jag av mig själv på insikten att den sannfärdiga människan inte alls alltid är nedslagen utan snarare ständigt är en narr så att hon har narrens förmåga att emellanåt vara lycklig. Ty förståndet stöter överallt på gränser och endast för hjärtat står allt mellan himmel och jord obegränsat till förfogande!

Hilsen,

Nina Michael
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Översättning från tyskan Nina Michael. Källa: Sida 6
0
Utvinningen av Arktis
skrevet av Nina I Michael, March 02, 2014
Utvinningen av Arktis:
Endast teoretisk kunskap skapar inte medvetande för jordens miljöproblem!

Tillägnas den modiga Greenpeaceaktivisten Sini Saarela som riskerade allt för att rädda Arktis!1)

Det är inte de politiska aktivisterna som är problemet.
Det är de misshälligheter aktivisterna lyfter fram och protestar mot som är problemet.
Vasabladet

Arktis är ett av de få områden på jorden som ännu är relativt oberörda och outnyttjade av giriga västliga människor. Man har ju verkligen orsak att ifrågasätta med vilken självklarhet den västliga människan anser sig har rätt att berika sig på jordens naturrikedomar?

Tibetanerna kallar jorden ”Zöma”, som betyder ”den tålmodiga”. Dalai lama, tibetanernas andliga överhuvud, säger ¨Jorden visar allt tydligare tecken på att bristningsgränsen för dess tålamod är uppnådd”. Tibetanerna ser det paradoxala i att eländet i världen allt mera tilltar ju mera människan hänsynslöst gör anspråk på jordens skatter. De ställer därför frågan ”vem ger västerlänningen rätten att gräva i jordens inre för att berika sig”? 2)

Endast teoretisk kunskap skapar inte medvetande för jordens miljöproblem! Jag ser tre huvudsakliga orsaker för att den västliga världen trots tillräcklig kunskap om att jordens tillgångar är begränsade fortsätter med utvinningen av vad som ännu finns kvar att berövas. Den första grunden är att endast ekonomisk vinning styr handlandet och alla andra aspekt på människans tillvaro hamnar i skymundan. Detta fenomen talar forskaren Birgitta Wahlberg om gällande djurens problem i sin sällsynt klara och träffande förklaring om att lagen har ekonomiska värden som utgångspunkt. Enligt min mening är det så även inom andra områden av politiken!

För det andra tror dagens vetenskapsmän att alla problem kan lösas med naturvetenskapligt rationellt betraktelsesätt vilket enligt den tyska professorn i naturvetenskap Gerhard Fasching3 ) leder till reduktion av traditionella kulturvärden och han talar därför om en förkortad uppfattning av verkligheten. Fasching talar om att vi är fångade i en totalitär verklighet och att vi inte är medvetna om vilka faror som utgår därifrån trots att konsekvenserna överallt bryter in över oss i vårt liv. Psykoanalytikern, sociologen och filosofen Erich Fromm säger att nutidens människa har förlagt tyngdpunkten innifrån till den yttre världen och därför är missnöjd eftersom ständigt tilltagande konsum endast är ett surrogat för det egentliga livet. 4 )

För de tredje talar dr Ingrid Riedel 5) om att endast teoretisk kunskap inte skapar medvetande eftersom denna utgör endast en liten del av människans liv till vilket även hör erfarenheter av världen och sig själv, känsloliv och emotioner, intuition och andlighet, fantasi, inspiration med mera. Riedel framhäver även det omedvetnas betydelse där våra drömmar har en central plats som budskap från „den andra sidan“.

Det är ett allmänt känt faktum att urfolk har ekologiskt visa och meningsfulla lösningar för att handskas med naturen. Därför borde det ha högsta prioritet att lära av dessa folks teknologiska metoder och inte att beröva dem på deras sista naturrikedomar! Vad har t.ex. Finland för rätt att utvinna naturrikedomar på det arktiska området? - Att inbilla sig att ha det är ju rena rama kolonisationspolitiken! På det arktiska området lever urfolk som har rätt till sina egna naturtillgångar och de tillhör inte oss i Finland eller andra länders folk!

1. Sini Saarela från Finland var en av 30 Greenpeaceaktivister från olika europeiska länder som hösten 2014 togs till fånga av de ryska myndigheterna för att de protesterade mot utvinningen av olja på det arktiska området genom att försöka hindra fartyg från att fara dit. De anklagades för sjöröveri och hotades med upp till 15 års fängelse. Vladimir Putin beslöt dock att benåda dem, troligen för att framstå i gott ljus i samband med vinterolympiaden. Det är oklart om aktivisterna ännu ställs inför rätta.

2. Burang: Tibeter über das Abendland. Jgonta Verlag. Salzburg 1947

3. Föredrag av Professor Emeritus Gerhard Fasching. „KALEIDOSKOP DER WIRKLICHKEITEN UND TRANSCENDENTE EINHEIT“. Internationale wissenschaftliche Konferenz „Einheit in der Dualität“ i München 2003

4. Erich Fromm, tysk-amerikansk psykoanalytiker, sociolog och filosof

5. Ingrid Riedel: ”Nur Bewusstsein kann die Erde retten”. Vetenskaplig tidskrift: BEWUSSTSEINSWISSENSCHAFTEN Transpersonale Psychologie und Psychotherapie 2/2013

Nina Michael

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling