Steinalderlyd fra 5000 år gammel brummer PDF Skriv ut E-post

På Tuv ved Saltstraumen fant arkeologene Martinius Hauglid og Hein B. Bjerck en merkelig gjenstand under utgraving av en steinalderboplass. Den var glattslipt, vakkert utformet og uskadd. Det de fant har vist seg å være en brummer, den eneste og eldste kjente brummer av stein funnet i Norden. En brummer er et lydinstrument i bruk under sjamanistiske ritualer og seremonier i mange deler av verden.

Da arkeologene sto med denne steingjenstanden i hendene, lurte de først på hva dette kunne være. Var det en kniv, eller et slags smykke? Først etter at noen uker var gått, kom ideen om at dette var en brummer. En kopi ble laget og snor festet i surringshakkene. Spenningen var stor da instrumentet ble slynget rundt første gangen. Brummeren lagde da en lyd i luften som satte nupper i huden.

Seinere ble også den originale brummeren prøvd på selve funnstedet, og så ble det gjort unike opptak av en slik seanse i studio. Dette lydopptaket presenteres på Debattsonen.

Brummeren fra Tuv er som et lite propellblad, 6.4 cm langt og 2.5 cm bredt Tversnittet er vingeformet, flat på undersiden og hvelvet på oversiden, med en rygg langs midten.

I øvre enden er det skåret inn tre hakk, som har vært brukt som snorfeste. hakkene er skåret slik at propellbaldet roterer og lager lyd når snoren svinges rundt.

Bruken av brummere i  ulike ritualer er en fascinerende  opplevelse, da som nå. Tradisjonen sier at den ble brukt i værmagi, i fruktbarhetsriter og dødsriter. Instrumentet skapte en lyd, som gav forbindelsen med ekstraordinære dimensjoner Når brummeren summer er forbindelsen mellom den ordinære og ekstraordinære verden opprettet, nesten som summetonen på telefonnettet.

Når brummeren fra Tuv brukes, lager den først en flapprende og ujevn lyd.. Så kan den hugge i med høyfrekvent brumming og hvin, noe som gir tilhøreren et dramatisk lyduttrykk. Høyst sannsynlig er virkningen tilsiktet, og kan gi en markering av overgangen mellom verdenene.

Saltstraumen var et viktig bosetningsområde under steinalderen. Det er sansynlig at mange religiøse seremonier blr holdt nettopp her. Og hvem bodde i dette området for 5000 år siden. Mest sansynlig forfedrene til dagens samiske befolkning.

Også i dag brukes brummere i sjamanistiske ritualer. Jeg har lagd flere, spikket dem av tre, tatt dem i bruk i sirkler. Trommer, rasler, streng og brummer er urinstrumenter.

Brummeren frea Tuv er utstilt på Saltstraumen museum. CDen som er spilt inn, selges til drift og utvikling av museet.

Takk til Stiftelsen Saltstraumen Museum, bestyrer Kari W. Lian  og Hein B. Bjerck, som svinger brummeren under lydopptaket.. 


 


 



.

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling